2
annosta / Serves 2
400 g peuran ulkofilettä / deer tenderloin
400 g peuran ulkofilettä / deer tenderloin
100 g
voita / butter
1
punasipuli / red onion
130 g
savustettua luuta / smoked pork bones
2,5 dl punaviiniä / red wine ( Santiago 1541)
2,5 dl vahvaa
lihalientä ( 1 kuutio 2,5 dl vettä) /
strong game or game stock
1 – 2 oksaa rosmariinia / rosemary branch
4 -6 timjamin kasvua / sprig of thyme
½ dl kuivattuja suppilovahveroita tai kanttarelleja / dried funnel
chanterelle or chanterelle
400 g lanttua / swede
200 g pekonia / bacon
1 rkl hunajaa / 1 tbsp honey
mustapippuria/ grounded black pepper
2 katajanmarjaa / Juniper berries
1 rkl mustaherukkahyytelöä / 1 tbsp blackcurrant jelly
2 dl Rucola - salaatti / Rocket
hyppysellinen chiliä / pinch of chili
sormisuolaa
(savusuola sopii tähän erityisen hyvin)/ sea salt flakes (smoked salt also goes
well)
Lanttupekonikakku / Swede bacon
cake:
Aloita
kakun teosta. Kakun voit tehdä jo edellisenä päivän ja lämmittää uudelleen
seuraavana päivänä. Myös määrää on helppo kasvattaa vain vuoan kokoa
suurentamalla. Leikkaa lanttu ohuiksi siivuiksi. Käytä uunivuokaa, joka on
kooltaan n. 11 x 17 x 9 cm. Voitele vuoka ensin voilla ja lado pohjalle kerros ohuita
lanttusiivuja. Rouhi myllystä mustapippuria kerroksen päälle ja lado pekonit
lantun päälle, sitten jatketaan lanttu, mustapippuria, pekoni jne. . Keskimmäiseen
kerrokseen laita hunajaa ja ohueksi siivutettua voita ja pekonia, muuten
kerroksia ladotaan vuorotellen niin, että niistä muodostuu n. 7- 8 cm korkea
kakku. Laita päällimmäisen lanttukerroksen päälle taas ohueksi siivutettua
voita. Laita vuoka foliolla peitettynä 150 – asteiseen uuniin. Kypsennä kakkua 1
½ - 2 h uunissa. Kypsyyttä voi kokeilla painamalla kakun läpi bambu - tikun, jos
tikku menee helposti läpi on kakku kypsää. Pidä foliota päällä noin 1 h ja
poista loppu kypsentämisen ajaksi. Anna jäähtyä reilun painon alla. Kumoa
lanttupekonikakku, leikkaa haluamasi muotoiseksi ja kuumenna 200 asteisessa
uunissa 15 min ennen esille laittoa. Koristele lihanesteessä pyöräytetyillä rucolalla.
Start
from the swede bacon cake. You can do this cake already the day before because
it needs to cool down under the weight. Cut the swede into thin slices. Rub
butter inside the oven proof dish which is roughly a size of 11 x 17 x 9 cm.
Put the swede, grounded black pepper and bacon in layers into the dish. In the
middle of the cake layers, spread the honey and thinly sliced butter and cover
again with bacon keep on layering the swede and bacon until the cake is 7 cm
tall. Cover the last swede layer with thinly sliced butter and cover with aluminum
foil. Put in a 150 ◦C oven and bake for 1 hour, take of the foil and
keep on baking another 1 hour. Leave the cake to cool under a weight to form a solid
cake. After cooling down turn the cake dish upside down and cut the cake in the
desired shape. Heat the cakes in the 200 ◦C oven 15 minutes before
serving.
Savupunaviinikastike
/ Smoked Red Wine Sauce:
Kaada
punaviini ja lihaliemi kattilaan. Laita joukkoon savuluut, rosmariini, timjami,
litistetyt katajanmarjat, sienet ja keitä kunnes jäljellä on noin puolet. Siivilöi kastike toiseen astiaan ja poista
mausteet ja savu luut sekä niistä irronnut liha. Laita siivilöity kastike takaisin
kattilaan ja mausta pippurilla ja mustaherukkahyytelöllä sekä lisää kiiltoa
pienellä määrällä voita. Lisää myös levänneitten ulkofileitten neste
kastikkeeseen viimeiseksi.
Pour the
red wine and meat stock into a saucepan. Add a Rosemary, Thyme, Juniper berries
and mushrooms and reduce by half. Strain the sauce into another dish and
discard the spices and bones. Pour the sauce into the saucepan and season with
black pepper, blackcurrant jelly and add the knop of butter. Add the meat
juices from the rested tenderloins to the sauce before serving.
Peuran
ulkofile / Deer Tenderloin:
Leikkaa ulkofile
kahdeksi n. 13 cm pituiseksi palaksi. Mausta mustapippurilla ja ruskista
voi-öljyseoksessa pannulla joka puolelta ja laita uuniin 150 ◦C. Laita lihalämpömittari fileen
paksuimpaan kohtaan ja paista niin, että sisälämpötila on 56 ◦C (rare)
tai 60 ◦C (medium). Ota palat uunista mausta pienellä määrällä
sormisuolaa, kääri folioon ja anna levät 10 minuuttia. Leikkaa fileen pätkät
kahtia diagonaalisesti ja asettele lautaselle, lanttupekonikakun, rucolan ja
kastikkeen kanssa.
Oii hyvältä näyttää! :)
VastaaPoistaKiitos NHWY
VastaaPoistaTuota lanttupekonikakkua on taatusti kokeiltava! Enkä pistäisi peuraakaan pahakseni...
VastaaPoistaSe on taivaallista, vaikka itse kehunkin, mutta noilla ainella ei voi mennä vikaan ;)! Väriloistoa saa lisää, jos käyttää vielä porkkanaa lantun kanssa vuorotellen.
VastaaPoistaPeuraa ei ole mutta hirven ulkofilettä ajattelin kokeilla,
VastaaPoista