sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kermainen sienikeitto suppilovahveroista / Creamy Mushroom Soup from Funnel Chanterelles


 

Tähän reseptiin voi käyttää myös kantarelleja, tatteja tai korvasieniä niin tuoreina kuin kuivattuina. Näin talvella teen keiton kuivatuista suppilovahveroista. Syksyllä sienisadon ollessa parhaimmillaan ruskistaisin voissa sipulia ja suppilovahveroita, joista rakentaisin keon keiton keskelle ennen tarjoilua. Silloin käyttäisin vain litran suppiloita itse keittoon ja loput koristeluun. Mielestäni sienikeitossa pitää olla reippaasti sieniä. Into this recipe you can use chanterelles and porcini mushrooms fresh or dried. Winter time I will make this soup from dried funnel chanterelles. In the autumn when the mushroom season is at its best I will fry some onions and mushrooms in butter and form a nest in the middle of the soup and decorate it with fresh thyme. 


4 annosta / Serves  4


1 – 1 ½ litraa suppilovahveroita / Funnel  Chanterel le  tai /or ( 4 dl kuivatuja suppiloita / dried Chanterelle)
1 sipuli / onion
2 rkl voita / 2 tbsp butter
2 rkl vehnäjauhoja / tbsp wheat flour
1 ½ tl timjamia / thyme tai / or  4 – 5 oksaa tuoretta timjamia / 4-5 sprigs of fresh thyme instead
½ tl  kuivattua rosmariinia / dried rosemary
8 dl vettä / water
2 lihaliemikuutioita / beef stock cubes
2 dl kermaa / single cream
200 g ranskankermaa / creme fraiche
suolaa / salt to taste
3 rkl sherry / tbsp sherry
mustapippuria / black pepper          

Perkaa sienet.  Poista sienistä liika vesi pois paistinpannulla. Kuullota kuorittu ja hienonnettu sipuli , tuoreen timjamin lehtien kanssa isossa kattilassa. Ripottele jauhot kattilaan ja sekoita. Lisää vesi ja lihaliemikuutiot ja rosmariini (sekä kuivattu timjami, jos et käytä tuoretta) kattilaan. Lisää sienet paistinpannulta (tai kuivatut myös tässä vaiheessa) seokseen. Keitä aineksia ilman kantta 15 minuuttia. Lisää kerma ja ranskankerma lämmitä varovasti älä anna keiton kiehua enää voimakkaasti. Lisää sherry, mausta vielä mustapippurilla ja suolalla. Keitä vielä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. 

Clean the mushrooms. Put the fresh mushroom into frying pan and heat them until excess water evaporates from the mushrooms.  Peal and chop an onion. Saute an onion with fresh thyme leaves in butter in a sauce pan. Add the flour in the sauce pan and mix. Add the water and beef stock cubes rosemary (dried thyme if used instead of fresh one), also add the mushrooms in this stage. Let the mixture simmer gently 15 minutes. Add cream and Crème Fraiche heat up the soup gently; do not let it boil anymore. Add sherry, salt and black pepper to taste, simmer the soup a couple of minutes. Take the soup off the heat and mix with hand blender to produce velvety cream mushroom soup.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti