perjantai 1. helmikuuta 2013

Hirvihampurilainen tulisella barbecue kastikkeella /Moose Hamburger with Home Made Barbecue Sauce








5 annosta / Serves 5

Sienisämpylät / Mushroom Rolls
5 dl vettä / water
1 rkl hunajaa / 1 tbsp Honey
½ dl vehnälesettä / wheat bran
1 dl grahamjauhoja / graham flour
1 dl ruisjauhoja / ryeflour
8 dl vehnäjauhoja / wheat flour
1 dl murskattua suppilovahveroa /crunched  funnel chantarelles
1 ps kuivahiivaa /  1 bag dried yeast
¾  dl rypsiöljyä / oil
1 tl suolaa / 1 tsp salt

Sämpylöitä tulee tästä taikinasta 9 – 12 riippuen koosta. Lämmitä vesi 3 litran mikronkestävässä astiassa n. 42 C, sekoita joukkoon hunaja, suola ja vehnäleseet. Sekoita muut kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää taikinaan. Sekoita öljy taikinaa myös tässä vaiheessa. Jauhoja voi joutua lisäämään vielä pikkuisen, ettei taikina jää liian löysäksi. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia kunnes siinä on hyvä sitko.  Laita öljyttiin kannelliseen astiaan ja anna kohota mielellään 2 h niin, että taikina käydään välillä painamassa alas ja annetaan kohota uudelleen. Laita uuni lämpiämään 220 C. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se osiin riippuen haluamasi sämpylöitten koosta. Pyöritä palloksi jauhotetulla alustalla ja litistä etteivät ne kohoa uunissa liian korkeiksi. Laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna kohota liinan alla 10 minuuttia ja voitele maidolla. Paista sämpylöitä koosta riippuen 10 – 20 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita.

Recipe makes 9 – 12 rolls, depending from the size. Warm the water in the microwave to 42 C. Mix into the warm water, honey, salt and wheat bran. Mix the dry ingredients together in another bowl and pour into the water mixture. In this stage add the oil. Knee the dough roughly 10 minutes, add flour if necessary. Raise the one hour and press it down and let it rise again for another hour. Warm up the oven to 220 C. Tip over the dough from the bowl on to the floured surface. Divide the dough in the 9 pieces. Roll the rolls in the round balls and flatten on the greaseproof paper and let them raise 10 minutes under the kitchen towel. Brush the rolls with milk and bake them in the oven, depending from the size 15 – 20 minutes.


  





Hirvipihvit / For the Moose Burgers
600 g jauhettua hirvenlihaa / minced moose meat
1 punasipuli  / red onion
100 g  pieneksi pilkottua pekonia  / of bacon finally chopped
1 tl kuivattua timjamia / 1 tsp dried thyme
½ tl kuivattua rosmariinia / tps dried rosemary
½ tl rouhittua mustapippuria / grounded black pepper
1 vaslkosipulinkynsi / garlic glove
1 rkl sinappia / 1 tbsp mustard
suolaa maun mukaan / salt to taste
1 muna  tai parmesan juustoa (jos allerginen munalle) /egg or parmesan cheese( if allergic to egg)

Pehmitä sipulit pannulla ja jäähdytä. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin asettumaan. Ota massa jääkaapista  ja muotoile 5 - 6 pihviksi. Paista pihvit voi-öljyseoksessa ta grillissä ja tarjoile ne lisukkeiden kanssa sämpylän sisässä.

Soften the onions gently in oil in the frying pan and cool them down. Mix together all the ingredients and put it into the fridge to set. Take it from the fridge and form 5 - 6 burgers. Fry the burgers in a frying pan or in a grill and serve between a hot roll.


Muut täytteet / Other fillings
Tomaattia / Sliced tomatoes
Jäävuori tai Cosmopolitan salaattia / Iceberg or Cosmopolitan Lettuce
Kippari Kallen savujuustoa / Smoked Cheese
punasipulia renkaina /  sliced red onion
Barbecue – kastike / Barbecue Sauce
Majoneesi / Mayonnaise

Tulinen Barbecue kastike / Hot Barbecue Sauce
5 dl Ketsuppia / ketchup
1 ½ dl omenaviinietikkaa / cider vinegar
1 dl worcestershire kastiketta / Worcestershire sauce
2 rkl sinappia / 2 tbsp mustard
2 rkl sitruunamehua / 2 tbsp lemonjuice
½ tl nestemäistä savuesanssia / ½ tsp liguid smoke
0,5 dl chili jauhetta / pure chili powder
2 rkl jauhettua paprika /  2 tbsp paprika
1 tl tulista chili hiutaletta / 1 tsp hot chili flakes
1 tl rouhittua mustapippuria / 1 tsp freshly ground black pepper
1 tl muscavado sokeria / 1 tsp dark sugar
5 dl vettä / water

Laita kaikki ainekset samaan kattilaan ja kiehauta. Anna kastikkeen porista hiljalleen 2 tuntia tai niin kauan kuin se on paksua ja maut ovat tiivistyneet. Kaada se heti valmiina pulloon ja anna sen kypsyä pullossa viikon ennen käyttöä. Kastike säilyy pullossa useita viikkoja.

Combine all the ingredients ia a large saucepan and stir to mix. Bring the sauce to a rolling boil over medium heat reduce the heat slightly and briskly simmer the sauce, until thick and rich in flavored. Transfer in the jars and let ripen for 7 days in the refrigerator before serving. The sauce will keep for several months.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti