5
annosta / Serves 5
Sienisämpylät / Mushroom Rolls
5 dl vettä / water
1 rkl hunajaa / 1 tbsp Honey
½ dl vehnälesettä / wheat bran
1 dl grahamjauhoja / graham flour
1 dl
ruisjauhoja / ryeflour
8 dl
vehnäjauhoja / wheat flour
1 dl murskattua
suppilovahveroa /crunched funnel
chantarelles
1 ps
kuivahiivaa / 1 bag dried yeast
¾ dl rypsiöljyä / oil
1 tl
suolaa / 1 tsp salt
Sämpylöitä
tulee tästä taikinasta 9 – 12 riippuen koosta. Lämmitä vesi 3 litran
mikronkestävässä astiassa n. 42 ◦ C, sekoita joukkoon hunaja, suola
ja vehnäleseet. Sekoita muut kuivat aineet keskenään toisessa astiassa ja lisää
taikinaan. Sekoita öljy taikinaa myös tässä vaiheessa. Jauhoja voi joutua
lisäämään vielä pikkuisen, ettei taikina jää liian löysäksi. Vaivaa taikinaa 10
minuuttia kunnes siinä on hyvä sitko. Laita öljyttiin kannelliseen astiaan ja anna
kohota mielellään 2 h niin, että taikina käydään välillä painamassa alas ja
annetaan kohota uudelleen. Laita uuni lämpiämään 220 ◦ C. Kaada
kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se osiin riippuen haluamasi
sämpylöitten koosta. Pyöritä palloksi jauhotetulla alustalla ja litistä
etteivät ne kohoa uunissa liian korkeiksi. Laita leivinpaperilla vuoratulle
uunipellille. Anna kohota liinan alla 10 minuuttia ja voitele maidolla. Paista
sämpylöitä koosta riippuen 10 – 20 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita.
Recipe
makes 9 – 12 rolls, depending from the size. Warm the water in the microwave to
42 ◦ C. Mix into the warm water, honey, salt and wheat bran. Mix the
dry ingredients together in another bowl and pour into the water mixture. In
this stage add the oil. Knee the dough roughly 10 minutes, add flour if
necessary. Raise the one hour and press it down and let it rise again for another
hour. Warm up the oven to 220 ◦ C. Tip over the dough from the bowl on
to the floured surface. Divide the dough in the 9 pieces. Roll the rolls in the
round balls and flatten on the greaseproof paper and let them raise 10 minutes
under the kitchen towel. Brush the rolls with milk and bake them in the oven,
depending from the size 15 – 20 minutes.
Hirvipihvit
/ For the Moose Burgers
600 g jauhettua hirvenlihaa / minced moose meat
1 punasipuli /
red onion
100 g pieneksi
pilkottua pekonia / of bacon finally
chopped
1 tl kuivattua
timjamia / 1 tsp dried thyme
½ tl
kuivattua rosmariinia / tps dried rosemary
½ tl rouhittua mustapippuria / grounded black pepper
1 vaslkosipulinkynsi / garlic glove
1 rkl sinappia / 1 tbsp mustard
suolaa
maun mukaan / salt to taste
1 muna tai
parmesan juustoa (jos allerginen munalle) /egg or parmesan cheese( if allergic
to egg)
Pehmitä sipulit pannulla ja jäähdytä. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään ja laita jääkaappiin asettumaan. Ota massa jääkaapista ja muotoile 5 - 6 pihviksi. Paista pihvit voi-öljyseoksessa ta grillissä ja tarjoile ne lisukkeiden kanssa sämpylän sisässä.
Muut
täytteet / Other fillings
Tomaattia
/ Sliced tomatoes
Jäävuori
tai Cosmopolitan salaattia / Iceberg or Cosmopolitan Lettuce
Kippari
Kallen savujuustoa / Smoked Cheese
punasipulia renkaina / sliced red onion
Barbecue – kastike / Barbecue Sauce
Majoneesi / Mayonnaise
Tulinen
Barbecue kastike / Hot Barbecue Sauce
5 dl
Ketsuppia / ketchup
1 ½ dl omenaviinietikkaa / cider vinegar
1 dl worcestershire kastiketta / Worcestershire sauce
2 rkl sinappia / 2 tbsp mustard
2 rkl sitruunamehua / 2 tbsp lemonjuice
½ tl
nestemäistä savuesanssia / ½ tsp liguid smoke
0,5 dl
chili jauhetta / pure chili powder
2 rkl
jauhettua paprika / 2 tbsp paprika
1 tl
tulista chili hiutaletta / 1 tsp hot chili flakes
1 tl rouhittua mustapippuria / 1 tsp freshly ground
black pepper
1 tl muscavado sokeria / 1 tsp dark sugar
5 dl vettä / water
Laita
kaikki ainekset samaan kattilaan ja kiehauta. Anna kastikkeen porista
hiljalleen 2 tuntia tai niin kauan kuin se on paksua ja maut ovat tiivistyneet.
Kaada se heti valmiina pulloon ja anna sen kypsyä pullossa viikon ennen
käyttöä. Kastike säilyy pullossa useita viikkoja.
Combine
all the ingredients ia a large saucepan and stir to mix. Bring the sauce to a rolling
boil over medium heat reduce the heat slightly and briskly simmer the sauce, until
thick and rich in flavored. Transfer in the jars and let ripen for 7 days in the
refrigerator before serving. The sauce will keep for several months.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti