torstai 28. toukokuuta 2020

Villisian ribsit/ Wild boar ribs

Ribsejä voi valmistaa monilla eri tavoin kuten grillamalla, uunissa, keittämällä  sekä savustimella. Tämän reseptin ribsit valmistuvat ensin uunissa, jonka jälkeen siirrän ne vielä grilliin ottamaan pintaa ja makua savulastuista.

Ilman suolaa ribsit eivät onnistu ja ne eivät säilytä mehukkuuttaan. Ribsit voi suolata ensin suolaliuoksessa, jos aikataulut sallii. Sen jälkeen tulee oikeasti ribsien maustamisvaihe. Tällä kertaa kuitenkin oma aikatauluni ei antanut myöten suolaliuokseen laittamiselle, joten hieroin ribsin pintaa vain kuiva rub-mausteseoksen, joka sisältää kyllä tarpeeksi suolaa. Laitan kuitenkin innokkaille ja hyvin etukäteen valmistautuneita kokkeja varten myös suolaliuoksen ohjeen tähän ohjeeseen



Ainekset:
Villisian ribsejä 4 kappaletta

Rub -mausteseos/ RUB
60 ml paprikajauhetta / paprika
1 1/2 rkl rouhittua mustapippuria / 1 1/2 tbl freshly ground black pepper
1 1/2 rkl fariinisokeria / 1 1/2 tbls dark brown sugar
1 rkl suolaa/ 1 tbl salt
1 1/2 tl sellerisuola / 1 1/2 tsp celery salt
1 1/2 tl caynnepippuri / 1 1/2 tsp cayenne pepper
1 1/2 tl valkosipulijauhe / 1 1/2 tsp garlic powder
1 1/2 tl sinappijauhe / 1 1/2 tspmustard powder
1 1/2 tl jauhettua kuminaa /1 1/2 tsp ground cumin (/optional)

BBQ-kastike/BBQ sauce
3rkl fariinisokeria / 3 tbl dark brown sugar
2 rkl jaloviinaa / 2 tbl dark rum
45 - 50 ml siideriviinietikkaa /  cider vinegar
30 ml tummaa siirappi / molasses
30 ml hunajaa / honey
30 ml Worcestershire-kastiletta / Worcestershire sauce
7,5 ml nestemäistä savua / 1/2 tbl liquid smoke
7,5 ml chiliä / 1/2 tbl chili
1 tl rouhittua mustarpippuri / 1 tsp grounded black pepper
1 tl valkosipulijauhetta / 1 tsp garlic powder
2,5 ml maustepippuria jauhettuna / grounded all spice
2 kpl neilikkaa jauhettuna / 2 ground gloves
480 ml ketsuppia/ ketchup
Lisää valmiiseen seokseen suolaa ja mustapippuria vielä maun mukaan / Add coarse black pepper and salt to the mixture according to taste after it is boiled

Tee BBQ - kastike korkea reunaisessa kattilassa sillä ketsuppi innostuu lämmössä kuplimaan välillä turhankin innokkaasti. Sekoita ensin nesteet keskenään. Lisää hunaja ja siirappi ja laita kattila liedelle miedolle lämmölle niin, että hunaja sulaa seokseen. Lisää sen jälkeen heti kaikki muut mausteet ja anna seoksen kuplia hiljallee n 30 - 40 minuuttia  välillä sekoittaen. Sen jälkeen pullota BBQ-kastike lasipulloom tai lasiseen säilytysrasiaan. Kasike säilyy jääkaapissa useita kuukausi

Tekovaiheet:

Ribsin esivalmistelu sisältää kalvon poiston. Käännä ribsin kovera puoli ylöspäin ja ujuta veitsin kärki reunassa olevan luun päältä kalvon alle ja "rapsuta" kalvoa veitsellä irti niin, että saat siitä kiinni sormilla. Repäise kalvo yhtenä liuskana irti. Jos ote lipsuu niin käytä apuna talouspaperia se takaa paremman pidon.

Kalvon poiston jälkeen voit hieroa  RUB mausteseoksen nyt ribsin pintaa ja jättää maistumaan ribsin jääkaappiin 24 tunnin ajaksi pakastepussissa.

    

Jos haluat voit myös ensin liottaa Ribsit alla olevassa suolaliuoksessa ja sitten hieroa RUB - mausteseoksen ribsien pintaa jolloin ,austeseosta ei tarvitse antaa olla niin kauaan lihan pinnassa kuin ilman suolaliuosta. On väitetty, että suolaliuos vaihe tekee ribsistä mehevämmän-

Suolaliuos:
Upota ribsit 6 % suolaliuokkseen (1 litra vettä ja 60g suolaa) ja pidä niitä liuoksessa jääkaapissa yön yli.Tämän suolaliuos vaiheen voi tosiaan jättää myös välistä, mutta se parantaa oleellisesti ribsien mehukkuuta. Ota ribsit pois liemestä ja valuta niistä turha neste pois ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Hiero ribsien pintaa RUB-mausteseos ja laita ribsit takaisin jääkaappiim marinoitumaan 4 - 8 tunniksi.

Ota ribsit lämpenemään tunti ennen uuniin laittoa. Lämmitä uuni 140 -150 asteeseen. Kääri ribsit folioon ja laita uuniin 1 1/2  2 tunniksi riippuen ribsien koosta.  Kun ribsin liha alkaa hieman pakenemaan niin, että kylkiluumn päätä alkaa näkymään lihan alta on liha valmista grillattavaksi. Itse grillaan ribsit, että saan niihin rapean kuoren ja valelen ribsejä grillatessa BBQ -  kastikkeella ihan loppuvaiheessa, kun ribsiin on jo muodostunut tasainen "kuori". Madalla liekin lämpöä kun hierot ribseihin BBQ-kastiketta sillä se palaa helposti ja palannut pinta on eri asia kun kaunis rape kuori.

Tarjoile ribsit BBQ-kastikkeen ja salaatin kera. Aloitus kuvassa ribsien vierella on Pimientos de Padron eli grillipaprikat.

Valmista Pimientos de Padron grillissä eli kuumenna grilli. Pyöräytä paprikat ensin öljyssä kevyesti ja nosta grilliritilälle. Anna niiden kuumeta niin että kuori saa väriä kunnolla ja käännä ne sitten pihdeillä. Kun paprikan pinta alkaa rypistymään ja se painuu kasaan ovat parikat valmiita. Ota paprikat lautaselle ja ripauta niiden päälle savusormisuolaa tai ihan normaalia sormisuolaa. Nopeaa ja helppoa, mutta taivaallisen hyvä lisuke tai alkupala Espanjalaiseen tapaan.


Vinkki: Voit vaikka paistaa ribsit uunissa jo edellisenä päivänä ja grillata ne lämpimiksi grillissä seuraavana päivänä niin esim saunaillan grillaukset on helpompi toteuttaa valmiiksi kypsytetyillä ribseillä





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti