torstai 23. huhtikuuta 2020

Hirvipata

Nyt alkaa pakastimen tyhjennysviikot, sillä seuraava kausi on aika pian täällä. Olemme muutenkin onnekkaita, että lihaa tulee kyllä yli oman tarpeen, jos vain jaksaa jahdilla käydä. Pääsääntöisesti en kuitenkaan ammu muuta kuin omaan käyttöön lihaa. Tykkään tehdä pataruokia ja nyt korona aikana ne ovat yksi parhaimpia lapsiperheen päivän pelastajia.

Pata pitää ehdottomasti tehdä valurautapannussa. Maku kärsii emaloiduissa padoissa tai oikeasti mausta ei tule niin monivivahteinen  eli jos sinulla ei jo ole valurautapataa niin kehotan semmoisen heti hankkimaan.


Ainekset:
Hirven tai peuran kulmapaistia 700g
Kaksi porkkanaa pilkottuna
Lanttu puolikas keskikokoinen
Juuriselleria 5x6 cm palanen
Yksi Palsternakka
3 kpl valkosipulinkynnet
Chiliä ripaus
Shalottisipuleita tai 2 keskikokoista sipulia
1/2tl timjamia
Hyppysellinen rosmariinia
8 kpl mustapippuria
5 katajanmarjaa
1 tl savupaprikaa
5 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivattuja tatteja
1 kpl Maggi lihaliemikuutio

Teko-ohje:
Leikkaa paisti n 3 x 3 cm kuutioiksi. Paloittele juurekset palasiksi. Kuullota juurekset ja valkosipuli voissa pannulla n.5 minuuttia.

Kaada juurekset valurautapataan. Laita pannulle ruokaöljyä ja kuumenna pannu lisää voi ja ala ruskistamaan lihan paloja pankilla pienissä erissä nopeasti jokapuolelta.

Siirrä ruskituneet palat pataan ja kun olet kaikki paistanut lisää pataan mausteet ja vehnäjauho. Sekoita ja lisää vesi ja lihaliemikuutio. Lämmitä ensin liedellä vesi niin, että se kiehahtaa ja laita pata 140 asteiseen uuniin 3 -4 tunniksi. Syö keitetyn riisin, perunan tai perunamuusin kera.

Vinkki: Olet laittanut liikaa lihaa pannulle ruskistumaan yhdellä kertaa, jos liha alkaa kiehumaan eli pannulle muodostuu liikaa nestettä. Pannun paistopinta pääsee jäätymänään ja liha ei ruskistu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti